Arkitekturen på Cityringen og Nordhavn

Stationerne spejler sig i omgivelserne 

Vægbeklædningsmaterialer og perronbelægninger er nye og anderledes. Nye farver og materialer giver Cityringens stationer en lokal identitet fra det spraglede Vesterbro til Indre Bys historiske karakter. Idéen er at trække elementer fra byen omkring stationerne med ned i metroen. Passagerne skal kunne følge med i, hvor de er på rejsen, og de skal have mulighed for at genkende deres lokale nabolag – også under jorden.
 
Tre røde omstigningspejlemærker

Metrostationerne København H, Østerport samt Nørrebro er alle indrettet i varm rød farve for at signalere til metropassagererne, at her kan man skifte til S-tog.

Flere elevatorer og rulletrapper

På Cityringens stationer er antallet af elevatorer øget, så der to elevatorer ved hver station. Der er også rulletrapper til terræn på metrostationerne Aksel Møllers Have, Frederiksberg Allé, Frederiksberg samt Nørrebro.

Mere lys i stationerne

Et lyst stationsrum er med til at skabe tryghed, og derfor har der blandt andet været fokus på at udvikle lyssætningen. Det omfatter blandt andet lyspaneler under rulletrapperne samt ved gelændere på hovedtrapperne. 
 
Finurlige origamilofter

Lofterne i Cityringens metrostationer er inspireret af den japanske foldekunst, origami. Lofternes hvide plader udgør forskellige mønstre i lille eller stor skala på de enkelte stationer og er med til at sprede lyset i stationen.

Let at finde cykelkældrene

I Cityringen er det blevet lettere at finde cykelkældrene. Adgangsdørene er lavet af glas, og cykelkældrene er malet i en klar orange farve, som er let at spotte, når man kommer via hoved- eller bagtrappe og skal ned til perronen. Der er cykelkælder på metrostationerne Rådhuspladsen, Marmorkirken, Trianglen, Poul Henningsens Plads, Skjolds Plads, Nørrebro, Nørrebros Runddel, Nuuks Plads, Aksel Møllers Have, Frederiksberg og Frederiksberg Allé.

Stationspladserne på Cityringen

Stationspladserne på Cityringen, der blev anlagt i forbindelse med byggeriet af stationerne, er indrettet med tanke på den eksisterende bydel, de indgår i. De fungerer mange steder som byrum, hvor ophold på pladsen er planlagt som en naturlig del af pladsens funktion og formål. 

Nordhavn - starten på M4

I 2020 åbnede metrolinjen M4, som i første omgang kørte mellem Orientkaj og København H. I 2024 blev linjen forlænget til Sydhavn og Valby med fem nye stationer. Du kan læse mere om arkitekturen på den strækning her.
 
Design tæt på Cityringen

Metrostationerne i Nordhavn blev anlagt efter samme principper som Cityringen. Nordhavn har røde vægpaneler ligesom København H, Østerport og Nørrebro, ligesom stationen også er indrettet i stil med Cityringens origamilofter.
 
Ny type højbanestation

Orientkaj er en ny type højbanestation, hvor der er længere mellem de bærende pæle, så der skabes bedre plads til aktiviteter under metrostationen. Sporene kører i to separate slisker, så skyggen fra metroanlægget ikke er så massiv.