M5 – kommende metrolinje

Ny metrolinje

M5 er en ny selvstændig metrolinje med ni stationer, der anlægges i to faser.

Om linjen

M5 skal levere effektiv kollektiv transport til både eksisterende byområder, som i dag ikke har metrobetjening (på Amager), samt nye byudviklingsområder, herunder i Østhavnen (Kløverparken, Refshaleøen og Lynetteholm).

Samtidig vil M5 øge kapaciteten i det samlede metronet og sikre, at Metroen også i fremtiden kan følge med det stigende passagertal særligt på strækningen hen over havnen, hvor der allerede nu er mange mennesker i myldretiden.

Første etape af M5 der efter planen åbner i 2036, vil bestå af fem underjordiske stationer og en højbanestation:

  • København H (underjordisk)
  • v/ Bryggebroen (underjordisk)
  • DR Byen (underjordisk)
  • v/ Amagerbrogade S (underjordisk)
  • Lergravsparken (underjordisk)
  • v/ Prags Boulevard Øst (højbane)

De tre øvrige stationer (v/ Refshaleøen, v/ Lynetteholm S og v/ Lynetteholm N), som anlægges i fase 2 med forventet åbning i 2045, kan enten anlægges som underjordiske eller højbanestationer, hvilket først besluttes politisk på et senere tidspunkt.

På København H vil passagerer fra M5 nemt kunne skifte til metrolinjerne M3 og M4, fjern-, regional-, og S-tog samt busser.
På DR Byen vil der kunne skiftes mellem M1 og M5, mens der på Lergravsparken vil kunne skiftes mellem M2 og M5.

Miljøkonsekvensvurdering af M5

Metroselskabet har vurderet miljøkonsekvenser i forbindelse med den nye metrolinje M5.

Miljøkonsekvensvurderingen (MKV) er en vurdering af projektets miljøpåvirkninger i både anlægs- og driftsfase.

Se den komprimerede online version af MKVen

Samfundsøkonomisk analyse af M5

I forbindelse med udarbejdelsen af miljøkonsekvensvurderingen (MKV) af M5, er der også blevet udarbejdet en samfundsøkonomisk analyse af de mulige metroløsninger, dvs. en struktureret analyse af, hvad de samfundsøkonomiske konsekvenser er af at anlægge linjen.

I analysen blev der set på to forskellige linjeføringer: Den nu udgåede Østerport - Lynetteholm og København H – Østerport, som i MKV’en kaldes hhv. nordlig og sydlig løsning.

Hent MKV, bilagsrapport og faktaark om M5

Tentativ tidsplan og videre proces

Se en oversigt over M5-projektets kommende faser og forventet tidsplan

CO2-reduktioner med M5

Planlægningen af M5 er i gang, og den muligt kommende linje er blevet miljøkonsekvensvurderet. I videoen kan du se, hvor vi allerede har identificereret mulige CO²-reduktioner på 20 pct. ift. tidligere linjer.

Forundersøgelse af metrolinjer

I oktober 2018 indgik staten og Københavns Kommune en principaftale om Lynetteholm, og efterfølgende blev det besluttet at undersøge, hvordan M5 kan understøtte en bæredygtig byudvikling i de nye byudviklingsområder i Østhavnen (Kløverparken, Refshaleøen og Lynetteholm).

 

I august 2020 var forundersøgelsen af Metrobetjening i Østhavnen klar med tre mulige hovedforslag:

•    M5 (lilla linje): København H til Østerport. 
•    M5 Vest (orange linje): Lynetteholm til Prags Boulevard Øst (Kløverparken)
•    M4 (blå linje): Orientkaj til Kløverparken. 

Læs resumerapporten om Metrobetjening til Lynetteholm, den fulde udredning 

Flere høringer

I august 2022 besluttede Københavns Kommune at igangsætte en miljøvurderingsproces (MKV) for M5. Denne blev indledt med, at der blev gennemført en otte ugers idéfasehøring, som tog udgangspunkt i to mulige linjeføringer, M5 Orange og M5 Lilla.

 

På baggrund af idefasehøringen besluttede Københavns Kommune i februar 2023, at det omfattende konceptdesign af den mulige linje og selve MKVen skulle udarbejdes på grundlag af M5 Lilla.

Som opfølgning på idefasehøringen blev der i udredningsfasen  udarbejdet et tillægsnotat (supplement til forundersøgelsen). Notatet kommer bl.a. ind på en ny løsning, hvor større dele af Amager stationsbetjenes end i tidligere undersøgelser.

Herefter påbegyndte Metroselskabet arbejdet med at konceptdesigne M5 og udarbejde MKVen. Den 20. juni 2024 besluttede Københavns Kommune at sende den i otte ugers offentlig høring sammen med en perspektivanalyse med yderligere stationer mellem København H og Østerport.

Optimeringer og videre proces

I arbejdet med konceptdesignet er linjen blevet optimeret til gavn for passageroplevelsen og anlægsøkonomien, og Københavns Kommune har derfor besluttet, at der skal udarbejdes en supplerende MKV, som forventes at være færdig i første halvdel af 2025, hvorefter Københavns Kommune sender den i høring og efterfølgende behandler høringssvarene politisk.