
Kunst i Metroen og metrobyggeriet

Kunst over og under jorden
Kunst blev for alvor en del af Metroen, da projektet Byens Hegn så dagens lys i forbindelse med opstarten af Cityringsbyggeriet. De store byggepladshegn blev forvandlet til kæmpelærreder for en bred vifte af kunst-installationer, og byggeriet var ikke længere så gråt at se på. Men kunst i metro-regi er ikke kun midlertidige værker. Der er også udsmykninger rundt omkring på M1, M2 og Cityringen, og så er samtlige fem metrostationer på M4 til Sydhavn indrettet med kunst i stationsrummene.

Forladte farverige folieballoner
Står du på Kongens Nytorv og venter på toget mod lufthavnen, kan det være, at en skinnende ballon fanger dit blik. I 2017 ophængte kunstneren Jeppe Hein en række balloner lavet i metal forskellige steder i metrostationen, og værket blev fuldendt med hele 17 balloner i 2020. Værket hedder ”Coloured Mirror Balloons” og er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Niels Wessel Bagges Kunstfond for at rykke kunsten ud i det offentlige rum. Jeppe Hein håber, at ballonerne kan være med til at skabe forbindelser mellem mennesker og steder.

Kunstoplevelser i cykelkælderen
To af cykelkældrene på metrolinjerne M1 + M2 har været under kunstnerisk behandling. På Forum Station får du et strejf af Vadehavet i form af stemningsbilleder taget af fotograf Anne Prytz Schaldemose, og på Kongens Nytorv har Pernelle Maegaard indrettet indgangen gennem cykelkælderen med farverige værker.

Kunsten på M4 til Sydhavn og Valby
Fem stationer - fem kunstværker
På M4 til Sydhavn og Valby er kunst for første gang en integreret del af stationerne. De fem værker er meget forskellige og er udarbejdet til de enkelte metrostationer, der derfor får deres helt eget udtryk. Stationerne er indrettet af fire forskellige kunstnere samt én kunstnergruppe.
Gå på opdagelse i stationerne
Nogle steder bliver passagererne mødt af højteknologiske lysinstallationer, megaskulpturer eller et mytologisk vægmaleri, mens kunsten andre steder vender helt op og ned på det kendte metrorum eller byder på en rejse ud i verdensrummet. Nogle værker er meget iøjnefaldende, mens andre er mere subtile.
Udvalgt af Statens Kunstfond
Kunstnerne er udvalgt af Statens Kunstfond efter en konkurrence, hvor 10 danske kunstnere/kunstnergrupper deltog. Der er blandt andet lagt vægt på, at stationerne skulle have forskellige udtryk.
Det Obelske Familiefond, Villum Fonden samt Statens Kunstfond har givet økonomisk støtte til projektet.

Havneholmen
På Havneholmen har kunstnergruppen Superflex udformet kunsten, som pryder metrostationen.
Her er metroens vanlige elementer såsom informationsskærme og rejsekortstandere installeret, så de pludselig også kan ses på vægge og i loftet. Samtidig går nogle af urene på stationen helt uforudsigeligt for at understrege, at kunsten på stationen er afvigende i både tid og rum.

Enghave Brygge
Metrostationen Enghave Brygge er udsmykket af kunstneren Pernille With Madsen. Hun har skabt forskellige elementer, der kan ses flere steder på stationen. Her finder du lysværker, abstrakte relieffer samt betonudsmykninger, som kobler højteknologi, arkæologi og geologi.
Værket leger med fortid og fremtid og vil være som en blanding af et arkæologisk fund og en science fiction rekvisit.

Sluseholmen
Sluseholmen er udsmykket af kunstneren René Schmidt. Her består kunsten af to store elementer. Øverst i stationen hænger en kæmpe stålskulptur over rulletrapperne. Skulpturens mange-facetterede overflade er med til at sprede lyset i stationen. Nederst i stationen er der en betonbjælke over perronen med indstøbte geologiske strukturer.

Mozarts Plads
Metrostationen Mozarts Plads er udsmykket af den lokale kunstner Christian Schmidt-Rasmussen. Her er stationens vægge beklædt med vægpaneler, hvorpå Christian har malet et stort værk, der tager udgangspunkt i området omkring Mozarts Plads. Her blandes nutid og fremtid i en række abstrakte figurer.

København Syd
København Syd er udsmykket af kunstneren Henrik Plenge Jakobsen. Her bringes himmelrummet ned i metrostationen, da stationsvæggene bliver beklædt i forskellige blå nuancer. På endevæggen ved rulletrapperne hænger der et astronomisk ur, der viser et præcist billede af en række af himmellegemernes aktuelle position over København Syd. Metrostationen har på den måde et ur, som rækker ud over den daglige rutine og giver passagerne en hilsen fra verdensrummet.