
Coronavirus/Covid-19: Sådan får passagererne en tryg rejse
Ekstra tiltag ved genoptagelse af normal drift:
- Der er personale på de fleste stationer til at hjælpe passagererne med at holde afstand og sikre crowd control på de travle stationer.
- Stationer og tog overvåges af personale for at sikre, at der ikke er for mange passagerer.
- Alle passagerer opfordres til at holde afstand og vise hensyn og så vidt muligt rejse uden for myldretid.
- Passagererne bedes indstille sig på, at der kan være længere rejsetid som følge af øget crowd control.
- Ekstra rengøring af tog og på stationer med særligt fokus på de funktioner, passagererne hyppigt vil røre, eksempelvis håndbøjler i metrotogene og billetautomater på stationerne.
- På Københavns Lufthavn metrostation opsættes håndsprit. Da det i øjeblikket ikke er muligt at skaffe håndsprit til alle stationer, er der i stedet sat ind med ekstra rengøring for at sikre god hygiejne.
- Metroen vil fortsat være lukket i tidsrummet fra klokken 00.00-05.00.
Når samfundet langsomt genåbner tirsdag den 14. april, genoptages normal drift i metroen. En række initiativer og forholdsregler skal sikre, at der bliver taget hånd om passagererne, og samtidig skal passagererne bidrage til, at reglerne om afstand kan overholdes.
”Vi skal sikre, at passagererne er trygge og rejser på en sikker måde, når der igen begynder at komme flere mennesker i metroen. Derfor har vi ekstra personale ude til at hjælpe passagererne til at holde afstand og sikre, at der ikke er for mange mennesker. Vi følger de enkelte stationer tæt og vil løbende give meldinger over højttalere og skærme. Vi skal hjælpe passagererne med, at de fortsat passer godt på sig selv og hinanden under rejsen, når der begynder at komme flere mennesker i metroen”, siger Metroselskabets administrerende direktør, Henrik Plougmann Olsen.
For at sikre at der ikke kommer for mange passagerer i systemet, vil der være restriktioner på antal passagerer i tog og på stationer, så det er muligt at holde den nødvendige afstand.
”Det er meget vigtigt, at passagererne hjælper os og hinanden med at gøre metroturen tryg for alle. Det betyder bl.a., at kunderne fortsat opfordres til at rejse uden for myldretiden, at man ikke rejser, hvis man er syg, og at passagererne søger alternative rejsemuligheder, hvis der er mange mennesker i toget eller på stationerne. Vi vil naturligvis følge passagertallet nøje og løbende vurdere, hvordan vi kan hjælpe passagererne sikkert tilbage i metroen på baggrund af myndighedernes anbefalinger”, siger Henrik Plougmann Olsen.
Personalet i metroen vil hele tiden følge situationen, så der ikke kommer for mange passagerer i togene eller på stationerne. Det betyder, at passagererne kan blive bedt om at vente på perronen, hvis der er for mange i et tog, eller blive bedt om at vente i gadeplan, hvis der er for mange på perronen. Passagererne må derfor i den kommende tid forvente, at rejsetiden kan blive længere, fordi der er behov for fortsat at begrænse antallet af mennesker og sikre, at der er afstand mellem passagererne.
Yderligere information
Metroselskabets kommunikationsafdeling på presse@m.dk eller +45 7242 4901.